Conservation of exploited sea cucumbers: advances, initiatives and knowledge gaps
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- Authors:
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CONAND Chantal,
PURCELL Steven,
HAMEL Jean-françois,
MERCIER Annie,
DI SIMONE Marie,
HORELLOU Arnaud,
FRIEDMAN Kim,
LOVATELLI Alessandro
- Keywords:
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fisheries;
international conservation;
regional conservation;
holothurians;
management ●
- Abstract:
- Sea cucumbers have been harvested and consumed by Chinese and other Asian populations for a thousand years. Fisheries captures to service Asian seafood markets progressively extended to countries in the tropical Pacific, then the Indian Ocean and more recently to the rest of the world. The tropical fisheries are mostly artisanal and multi-species focused, while temperate ones focus on fewer species and are more industrialized. The number of exploited species has increased greatly in recent decades to reach more than 80. Fisheries have often followed a 'boom-and-bust' cycle. Illegal, unreported and unregulated (IUU) harvesting is widespread, especially in low-income countries. Some of the highly sought-after species have been overfished to critically low densities in many localities. Conservation issues have increasingly been raised and research developed on holothuroids, both at the species level, on taxonomy, biology and ecology and at the ecosystem level, on biodiversity, fisheries, aquaculture and markets. Advances in conservation are being facilitated by the efforts of international bodies, including FAO, CITES, IUCN, as well as regional ones such as SPC and WIOMSA, and national research and fisheries administrations across the globe. Many knowledge gaps remain regarding maintaining and restoring sea cucumber population resilience, the data and information gaps, regions of interest and species at risk. Here, we propose research and steps that might help to refine and put in action the processes / instruments necessary for better conservation.
- Résumé :
- Conservation des concombres de mer exploités : progrès, initiatives et lacunes dans les connaissances. Les Chinois pêchent et consomment les holothuries ou concombres de mer depuis environ un millénaire. Les pêcheries pour les marchés asiatiques se sont progressivement étendues au Pacifique tropical, puis à l’Océan Indien et plus récemment à l’échelle mondiale. Les pêcheries tropicales sont généralement artisanales et plurispécifiques, alors que les tempérées sont souvent monospécifiques et industrielles. Le nombre d’espèces exploitées a beaucoup augmenté durant les dernières décennies, pour dépasser 80. La pêcherie suit souvent un cycle ‘boom-and-bust’, avec une croissance rapide suivie de la surexploitation et de la chute des stocks. La pêche illégale (illegal unreported and unregulated IUU) est souvent observée, spécialement dans les pays moins développés. Les problèmes de conservation ont parallèlement augmenté et la recherche s’est intensifiée, à la fois au niveau de la taxonomie, la biologie et l’écologie des espèces et au niveau de l’écosystème relativement à la biodiversité, aux pêcheries et aux marchés. Les avancées sur la conservation viennent des efforts d’organismes internationaux, dont la FAO, CITES, UICN, et régionaux comme la CPS et WIOMSA, ainsi que d’organismes de recherche et d’administration des pêches nationaux. Plusieurs questions demeurent concernant les principales menaces pesant sur les populations d’holothuries, les données nécessaires, les zones géographiques d’intérêt et les espèces à haut risque. Nous proposons ici quelques pistes de réponse pouvant aider à affiner et mettre en action les processus/instruments nécessaires à une meilleure conservation.